fredag 30. april 2010

Cookies med lime og valmuefrø


"Duften av nybakt"
 er ikkje det verste matprogrammet eg har sett på tv. Sjølv om det er veldig britisk *knis*


Eg prøvebakte nyleg cookies etter denne oppskrifta. Dei smakar i hovudsak...smør, men valmuefrø og limeskal gav ein fin tvist. Eg trur likevel ikkje det blir nokon favoritt. Dei er litt for heavy. Nokon som bakar gode cookies dei har lyst å dele? 

torsdag 29. april 2010

Aspargessuppe


Dette kan vel knapt kallast ei oppskrift. Det er den aller enklaste måten å lage aspargessuppe på - det går om ikkje fortare, så i alle fall like fort som å lage posesuppe:

1 glas asparges (330 g inkludert lake)
3 dl vatn
1 ss flytande kyllingbuljong
1 bs maisenna (kvit)
1 ss matfløyte
peppar

Bland laken frå aspargesglaset, vatn og buljong i ein kjele, og kok opp. Ha i aspargesen, og kjør i ein blender til aspargesen er finmosa. Ha tilbake i kjelen. Rør ut maisenna i fløyten, og ha det i kjelen. Kok opp under omrøring, og la småkoke i 2 minutt. Smak til med peppar og eventuelt meir kyllingbuljong.


Eg likar kvitt kjøtt saman med asparges, så vil du drøye suppa kan du gjere som eg har gjort her - dele ein tiloversblitt kalkunfilet i mindre bitar og varme i omnen (saman med brødet som du sikkert skal ha til suppa likevel). Då har du komplett middag for ein.

Vil du drøye suppa, brukar du meir kraft og eventuelt meir fløyte. Men aspargessuppe skal no helst smake asparges. Meir fænsi blir det sjølvsagt om du brukar heimkoka kraft, eggeplomme, flesk... Det tar ikkje lenger tid. Det krev berre litt meir planlegging på førehand ;-)

Velbekomme!

onsdag 28. april 2010

Blåskjelldebut


Oi. Dette gjekk fort! Eg har laga blåskjell for første gong. Eg fann ein pakke med ferdigdampa skjell frå Lofoten i frysedisken og gjorde omtrent som det stod på pakken:

2 fedd kvitløk
1 finhakka sjalottløk
1 ss smør
1 dl kvitkvin
500 g dampa blåskjell
1 dl matfløyte

Surra kvitløk og løk i smør på middels varme til løken var mjuk. Hadde i kvitvin og blåskjell, sette på lokk, rista kraftig på kjelen, og kokte opp. Så silte eg krafta over i ein anna kjele, hadde i fløyten og kokte opp - medan eg heldt blåskjella varme under lokk i den første kasserollen. Hadde krafta over skjella og - ferdig!


Det vart godt. Men blåskjella var for salte. Det er vel ikkje stort eg kan gjere med det? Høyrer de Lofoten, de må ha mindre salt i krafta når de dampar skjella. Takk. 

Det var uansett verdt å prøve, og no som eg har prøvd, så skal eg då tørre prøve med skjell som ikkje er dampa på førehand også. Om eg finn. Eg fekk forresten mykje kraft til overs; den skal bli fiskesuppe - nam-nam!

Velbekomme!

tysdag 27. april 2010

Cannelloni med kylling- og spinatfyll


For å vere heilt ærleg: Cannelloni har eg visst aldri spist før. Har de? Eg kan ikkje ein gong hugse at eg har sett det på menyen nokon stad. Så dumt! Dette er jo så godt. Første forsøk med cannelloni vart slik etter ein gløtt hos Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt (til ei(n)):

2 lasagneplater
100 g kyllingkjøttdeig
8 frosne spinatklumpar
1 ss kremost
1 fedd kvitløk, knust og finhakka
parmesan
salt, peppar, chili

Kok lasagneplatene i rikeleg lettsalta vatn i 3-4 minutt. (Eg kokte i 5, det var for lenge.) La dei renne godt av i eit dørslag, legg dei på eit bakepapir smurt med litt olje. Innimellom lagar du fyllet:

Steik kyllingkjøttdeigen på middels sterk varme. Slå ned til svak varme, ha i spinaten rett frå frysaren, ha i kvitløk og trekk kjelen litt til side; spinaten vil helst ikkje ha det så varmt. Ha i osten, og surr til alt er gjennomvarmt. Smak til med krydder og eventuelt meir ost.


Fordel fyllet på pastaplatene, rasp litt parmesan over. Rull saman - ha eventuelt ost til gratinering på toppen - og steik på 225 grader i 10 minutt.

Like sterk som Skipper'n - tjoho! Server med grønn salat og godt brød. Eg hadde litt kvitløksalsa og kesam over berre for å få litt meir futt. Men kanskje er det godt å berre ha litt vanleg tomatsaus over før ein set det i omnen? 

Velbekomme!  



måndag 26. april 2010

Matvalg 2010 april: Vet vi hva vi spiser?


Nei. Vi veit for lite om kva vi et. Via @StHanne kom eg over denne videoen der Jamie Oliver viser ungane kva kylling nuggets er laga av. 

Ganske tankevekkande ikkje sant? 

Misforstå meg rett - eg likar at vi utnyttar maten fullt ut, og eg har ingen problem med at det minst gode kjøttet blir brukt til farse og slikt. Eg er til og med einig med Linda Eide som sa på eit sånt program der kjendisar lagar mat til kvarandra - at du må tole å sjå maten i auga. (Ho laga smalahove.) Det var jo nettopp dette vi diskuterte i matvalg for januar om all maten som blir kasta. Men det er då ein betre idé å koke ei god kraft av skroget til kyllingen enn å male det til noko som må likne på lim når det blir blanda med stabilisator? 

Apropos stabilisator... Mats-Eric Nilsson kom i 2007 med boka Den hemmelige kokken. Frå omtalen på baksida: 

Den hemmelige kokken sysler ikke med ekte råvarer på et kjøkken. Han har hvit frakk og jobber på laboratorium. Da Mats-Eric Nilsson begynte å lese etikettene på matvarene, ble han skremt. Maten kunne inneholde 70 ingredienser, gjerne skjult bak betegnelser som E412. Det fikk ham til å lete etter det virkelige innholdet i maten vår. Visste du at nesten all vaniljesmak stammer fra råttent svensk tømmer? Eller at ferskpresset juice kan være lagret i opptil ett år? Denne boka avslører jukset. 

Heilt ærleg? Eg har ikkje orka å lese heile boka endå. Eg las eit par kapittel og vart så uvel at eg måtte leggje den til side. Igjen - misforstå meg rett - eg har vel i grunnen ikkje noko mot at det er spinat som blir brukt til å gi grønnfarge slik at noko kan seljast som pistasjis, men eg vil helst ikkje tenkje på korleis dei kjem fram til illusjonen av smaken av vanilje. Problemet mitt er at eg synest dette er eit blindspor: Korfor ikkje berre bruke bruke pistasj og vanilje? Svaret er money money money: Den uheldige kombinasjonen av at den som sel mat vil ha så høg fortenste som mogleg, og den som kjøper mat vil betale så lite som mogleg. Ingen kan overbevise meg om at dette er ein velfungerande marknad. 

Det ligg mykje bak ord som fortykningsmiddel, stabilisator, aromastoff og smaksforsterkar som ein finn på innhaldsdeklerasjonen på dei fleste halvfabrikat. Skjult salt, feitt og skjult sukker er ei anna utfordring for slike produkt. Men eg likar jo å lage mat, så dette held meg ikkje vaken om natta. "Å lage mat frå botnen av" er ikkje eit ork, men ein glede, og treng ein ikkje tenkje så mykje på kva maten inneheld. Skjønt - om det blir tilate å lime saman biffen...

No vel eg - stort sett - økologisk, eg vel - stort sett - å lage maten frå botnen, eg vel - stort sett - å vere meir forarga over mat eg ikkje får tak i, enn prislappen på det eg kjøper (men eg kjøper sjølvsagt på tilbod om det er ting eg likevel brukar som er på tilbod) - og eg vel ofte matpakke framfor fosmat når eg er på farten. Det er mine matvalg slik at eg så langt råd skal vite kva eg et. 


Oppdatering 27. april: 
Hah! EU-parlamentet har i dag skrinlagt planane om å tillate kjøttklister, sjå her

søndag 25. april 2010

Lekkermunn sine blåbærmuffins


Oppskrifta på nydelege blåbærmuffins frå Lekkermunn finn du her. Ikkje veldig søte, ikkje veldig feite - men med yoghurt naturell som gir både fin konsistens og god smak. 


Herved anbefalt! Dei er saftige og smakfulle og lette i konsistensen. Eg gjorde som i oppskrifta, bortsett frå at eg brukte frosne bær for fargen sin del. Eg er litt usikker på korfor det ser ut som dei held på å tippe over på biletet, men pytt. Nam!

laurdag 24. april 2010

Enkel ostekake


Om du vil, så kan du tenkje på at denne ostekaka frå dinmat.no er litt sunnare enn andre kaker, men den er først og fremst veldig smakfull og veldig enkel. Havregryn, sjokolade, cottage cheese, yoghurt og gelé er alt som skal til. Kaka lagar du på ein-to-tre.


Eg brukte sitrongele, kirsebærjoghurt og ein rest av kreklinggeleen frå i haust. Men det går godt an å bruke gelatin og heile bær i staden for gelé på pakke. Det har eg gjort i ein fromasj som det kjem oppskrift på ein annan dag. 

God helg! 

fredag 23. april 2010

I Love Sushi in LoVe


Sushi! Eg har funne sushi som er berre 13 mil og ei fergereise unna. 

Som de har skjønt - sushi er av dei ting eg saknar med Oslo. Eg klarer ikkje heilt tilgi meg sjølv for å ha budd (i.e. pendla) seks år i byen utan å tørre smake på denne herlegheita, sjølv om eg trur at eg tok igjen for tapt konsum dei siste to åra. Før eller seinare må eg jo lære meg å lage sushi sjølv, men eg synest det er ganske skummelt, så eg har ikkje turt endå. 

I går var eg i Svolvær på eit veldig bra seminar som Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja arrangerte. Eg likar Svolvær. Svolvær er ein by med eit større innslag av urbanitet enn 98% av Oslo. God mat har dei også mange stader. Og no også sushi. På Du verden / Norden Bar & Kjøkken har dei sushi! La meg gi eit lite utdrag av samtalen som gjekk føre seg der i går: 

Eg: "Eg forstår det som at de har sushi her?" 
Dame: "Jaa-a, det har vi, men det står inte på menyen."

Eg: "Eh? Hæ?"
Dame: "Vi har sushi."

Eg: "Så fint. Kva sushi?"
Dame: "Alle typar sushi."
Eg: "Ok. Tunfisk?"
Dame: "Nee-ei."
Eg: "Fint. Scampi?"
Dame: "Nee-ei."
Eg: "Fint. Kor mykje kostar 10 bitar?"
Dame: *reknar* 185,-
Eg: "Ok, då vil eg gjerne ha 10 bitar."


Eg sat ute i varm vårsol og åt 10 store bitar utan veldig stor variasjonen i fiskeslag: Tre lakse-maki, ein lakse-ngiri, tre kveite-maki, ein kveite-ngiri og to lakse-sashimi. Risen var litt for søt for min smak, og litt hard, men fisken var alldeles nydeleg. Alt-i-alt så var det god sushi! 

Hurra! No må eg berre skaffe meg båt, så er sushien i endå nærare rekkevidde. 


Vårteikn #1

Pip-pip. 


Hei-hei.

torsdag 22. april 2010

It's back!


Var de også med i Facebook-gruppa for å få pæreisen tilbake? No er den her!



...men eg kan ikkje hugse at den smakte så syntetisk...

onsdag 21. april 2010

Torskegryte med sprø grønnsaker og kokosmelk


Dei fleste av oss har det vel slik at vi helst skulle ha spist endå litt meir fisk og endå litt meir grønnsaker, sånn reint ernæringsmessig. Gryter er ein god ting. Denne gryta vart til ein dag eg ikkje visste kva eg skulle gjere med torsken. Måla er for ein - men det er jo ein enkel sak å tilpasse dette til mange:

200 g torskefilet
1/2 boks kokosmelk, lett
1 lita gulrot
8 sukkererter
5 minimais
1 chili
1/4 boks vannkastanjer
ein bit purre
soyasaus, sweetchilisaus, limesaft

Del grønnsakene i passe store bitar. Det er ikkje så nøye, men ingen vits å dele for smått, det skal vere litt tyggemotstand. Ha grønnsakene i ei gryte. Del fisken i passelege spisebitar, 4 cm omlag. Bland kokosmjølk med 1 ss soyasaus, 1 ss limesaft, 1 ss sweetchilisaus, og ha i gryta. Kok opp og la det putre i 5-10 minutt. Smak til undervegs. Retten blir ferdig på 1-2-3, så pass på at ikkje torsken blir for mykje kokt.


Server med ris eller nudlar til. Eg brukte ei spaghettisleiv og lot (mesteparten av) kokosmjølka bli igjen i kjelen. Veldig godt, og veldig veldig sunt! Velbekomme!

tysdag 20. april 2010

Bayonneskinke med potetmos


Ingeting fænsi i dag, men ein smakfull kombinasjon: 

Kok bayonneskinka om den ikkje er ferdigkokt. Det trengst meir koketid enn det som står på pakken - alltid.

Kok potet i terningar saman med litt sellerirot i usalta vatn. Bruk ein potetstampar og knus poteten og sellerirota. Ha i ein klatt smør (ein liten klatt til kvardags), og spe med mjølk til passe konsistens. Smak til med salt og (kvit) peppar. 

Del gulrot, kålrot og eventuelt meir sellerirot i terningar. Wok til dei ikkje er heilt møre, og ha over 1ss honning. Eventuelt kan du koke grønnsakene til dei ikkje er heilt møre. Skyll grønnsakene i iskaldt vatn for å stoppe kokeprosessen. Fres grønnsakene i panna rett før servering. Ha over honning rett før servering.


Saus er unødvendig her; det er nok smak. Skinka kan du koke på førehand og varme opp om du vil spare tid. Restar av skinka er supert pålegg. 

Velbekomme!

måndag 19. april 2010

Gjesteblogg:
Anna lagar Kylling Satay Sa-teh/satè/satay


Det er mange som likar seg på kjøkkenet, og no er det på tide med litt gjesteblogging her på Bøfjerding. Først ut er Anna Ljunggren. Ho er veldig snill og veldig klok, og ein veldig god stortingsrepresentant for Nordland. Dessutan lagar ho god mat, og i dag deler ho Kylling Satay med oss:   

Kylling Satay er en kjent indonesisk rett, som serveres på mange thailandske restauranter. Satay betyr ikke, som mange tror, peanøttsaus, men grillspyd. Det finnes uttalige oppskrifter på denne retten. Noen marinerer kyllingen i honning, noen bruker tamarindsaus, andre kyllingbuljong eller østerssaus. Jeg har valgt å bruke fiskesaus, denne får du tak i innvandrerbutikker eller godt utstyrte dagligvarebutikker. De store merkene Blue Dragon og Santa Maria har fiskesaus. Fiskesaus er det indonesiske og thailandske svaret på soyasaus, begge sausene brukes for å salte maten. Koriander hører jo som kjent hjemme i asiatisk mat, jeg er ikke noe fan av denne urten og har derfor kuttet den ut i min oppskrift. Til 2 sultne:

Kyllingspyd
4-5 trespyd
3 kyllingfileter
2 ss fiskesaus
2 ss solsikkeolje
Ca 1 cm fersk ingefær
En halv rød chili, etter smak
Litt gurkemeie
1 ts karri
1 hvitløksbåt

Bland fiskesaus, olje og krydder i en bolle. Kutt kyllingfiletene i passe biter, og sett det til marinering. Jo lengre jo bedre, men ½ time holder. 

Trespydene legges i vann ca ½ time før de skal brukes, dette for å unngå at de tar fyr når du legger de på grillen/ i ovnen. Jeg grillet kyllingspydene på 200-225 grader, i ca 7-10 min.

Peanøttsaus
2 sjalottløk
1 ts solsikkeolje
3 ss brunsukker
200 gr usalta peanøtter (kan byttes ut med peanøttsmør)
1 boks (4dl) kokosmelk
2 ss fiskesaus
2 ts chilipasta (sambal oelek)
1 ts karri
Litt spisskummin
Saft fra ½ lime

Hakk peanøttene, enten for hånd eller i en foodprosessor/blender (ikke for lenge, da blir det peanøttsmør). Finhakk løken og fres den i kasserollen i litt olje. Tilsett brunsukker og rør godt. Tilsett kokosmelk og fiskesaus, la det koke. Tilsett så peanøtter, chilien, karri, spisskummin og saften fra en halv lime. Kok i 10 minutter.

Server med ris og eventuelt litt salat.


Om ikkje dette både ser og høyrest godt ut, så veit ikkje eg. Takk Anna! Det blir jammen meg Kylling Satay i Bø også ein vakker dag!

søndag 18. april 2010

"Verdens beste ostekake" ?


Ostekake høyrer med når det er brunch, seier amerikanarane. Når ein først skal fråtse, så kan ein jo gjere det med stil? På dinmat.no kom eg over oppskrifta til det som visst skulle vere den beste ostekaka i verda. Det spørs om ikkje det stemmer, det...


Oppskrifta på det som skal vere den beste ostekaka i verda, finn du her. Det er fleire oppskrifter som liknar på denne, og i dei fleste er også det øvste laget steikt. Eg likte denne varianten med syrleg stivpiska topping. Her er kaka servert med bjørnebærcoulis. Litt frynsete i kantane er ho fordi eg gjorde ein skikkeleg molbogreie med forma, men-men. Velbekomme!

(Nokon som veit om det går å bruke lett-rømme forresten? Ein heil boks sæterrømme...puh!)

laurdag 17. april 2010

Loppis


Dagens funn på loppis: 
  • Husstellboka (1975) 
  • Moderne kosthold (først utgitt i 1956) med undertittel I "En sikker grunnvoll for familiens helse" og undertittel II "Bedre økonomi - Mindre tretthet - Større energi".

La meg gi dykk nokre smakebitar - kremt - frå Husstellboka:
Arbeidsoppgavene kan fordeles på familiens arbeidskraft. Hvordan, vil avhenge av forholdene i det enkelte hjem. Men én må ha oversikten, og den vil det i de fleste tilfeller være naturlig at husmoren har. (s. 116)
De fleste har et bestemt beløp disponibelt til husholdningsutgifter og døgnet har 24 timer. Begge disse ressurser vil vi skal strekke lengst mulig. Vi planlegger derfor bruk av penger og bruk av tid. (s. 118)
Er det berre eg som tenkjer på Luksusfellen når eg les denne siste setninga? Kanskje ikkje så gammeldags likevel denne boka.


Så frå Moderne kosthold:
Den følgende "vitenskapelige målestokken" dekker det daglige behov av næring og er blitt utarbeidet som støtte for planlegging av måltidene: 
  1. Ca. en halv liter melk daglig for voksne, mer for barn.
  2. Eggehviteholdig mat serveres en gang daglig. 
  3. Et egg tre til fem ganger i uken.
  4. To serveringer grønne eller gule grønnsaker foruten poteter. Rå grønnsaker bør benyttes regelmessig. 
  5. Frukt to ganger daglig, den ene gangen syrlig C-vitaminholdig frukt eller tomater. 
  6. Brød, sammalt mel og korn - fortrinnsvis hvete. 
  7. Noe natursmør daglig. 
  8. Supplér med andre næringsmidler som er nødvendige for å gi tilstrekkelig kalorier og holde vekten ved like, men velg ut de viktigste fødemidlene først. (s. 9)
Det med tilstrekkelege kaloriar får forresten ei forklaring på side 19 der vi finn ein tabell med forbrukte kaloriar per time for ein person på 70 kilo - i utdrag:
  • Søvn 65
  • Bokbinding 170
  • Metallindustriarbeid 240 
  • Aktiv gymnastikk 290
  • Steinhoggerarbeid 400
  • Meget kraftig gymnastikk 600
  • Gang opp trapper 1100

På ingen måte irrelevant kunnskap i 2010, vil eg meine. Om nokon kjem innom i løpet av helga så er det altså stor sjanse for at de finn meg oppslukt i desse to bøkene. God helg! 

fredag 16. april 2010

Hæ?


Kven bestilte dette?
Eg har sagt opp abonnementet på snø for i år. 

torsdag 15. april 2010

Kyllingkjøttbollar med smak av salsa


De hugsar den om at eg ikkje likar taco? Men altså, taco kan vere så mangt, og salsa likar eg. Her er ein enkel måte å lage smakfulle kjøttbollar på når du ikkje har ferske ingrediensar i huset:

200 g kyllingkjøttdeig
3 ss salsa med kvitløk
2 ss mager kesam
evt litt strøkavring

Bland. Steik. Ferdig. 


Du kan jo steike ein prøvebolle for å kjenne om det vart rette balansen mellom smakane. Strøkavring er ikkje nødvendig, men det kan stabilisere om deigen blir litt laus. Ekstra salt trengst ikkje, men kanskje vil du ha i litt peppar? Her har eg rørt ein klatt kesam saman med litt av salsaen, litt peppar, litt sukker, litt sitronsaft - og litt tørka koriander. Ris eller bulgur er godt til, pitabrød også. 

Velbekomme! 

onsdag 14. april 2010

Ei meining med det?


I dag skulle eg ha vore på møte i Oslo. Det var første møtet i det offentlege utvalget som skal sjå på korleis kompetansearbeidsplassar i større grad kan spreiast til heile landet. Men flyet var forsinka, og eg ville ha komme to timar ut i eit treogeinhalvtimelangt møte. Sukk.

Eg gjorde vendereis, stoppa på Sortland, sveipa innom polet - og då eg kikka innom Til Bords, så stod desse i ein krok og smilte til meg; hei-hei! 


Royal Fine China; 85% avslag; måtte berre...og etter å ha deltatt på telefon på eit treogeinhalvtimelangt møte, så konkluderer eg med at dette er ein ganske passande premie i dag. *susete i øyra*


[No kjem vel de som får mat servert på desse tallerkane, til å tenkje på at de et av tilbodsvare, men det overlever de. Sjå for dykk blomkålsuppe i denne djuptallerkenen!]

tysdag 13. april 2010

Laksesuppe med ingefær og kokosmelk


TIl ein som må ha mat fort:

5 dl fiskekraft (evt. fiskebuljong)
20 g matfløte
1 gulrot, i terningar
1 bit sellerirot, i terningar
2 ss hakka ingefær
2 dl kokosmelk, lett
1 laksefilet, i spisefine bitar
salt, peppar, evt. sukker

Kok opp krafta saman med fløyten. Kok eventuelt inn krafta til ønska smak. Ha i gulrot, sellerirot og ingefær. Kok i tre-fire minutt til gulrota byrjar bli kokt. Ha i kokosmelk og laks, kok opp, trekk kjelen til side og la trekke til laksen er ferdig. Smak til med salt, peppar og eventuelt sukker. 


Joda, sjølvsagt kan du ha kvit fisk i suppa. Eller reker. Blåskjell kanskje? Og andre grønnsaker? Javisst. Det skulle vel helst ha vore litt grønt på biletet også? Safran er jo også veldig godt. Velvel, dette var no det eg hadde i hus i dag ;-) Og eg fekk meg sunn middag som smakte mykje og godt i full fart. 

Velbekomme!

måndag 12. april 2010

Mango lassi


Eg er veldig glad i blenderen min. Den er ein racer! På ein to tre så lagar han skikkeleg nammenam, slik som Mango lassi. Lassi er ein drikk frå India/Pakistan (er det lov å setje skråstrek slik? det er i Gandhi si ånd altså!), basert på yoghurt, blanda med frukt eller krydder og knust saman med isbitar. Lassi passar perfekt etter eit måltid med sterk mat, eller på ein varm sommardag. Men korfor ikkje lage ein Mango lassi til lønsj sjølv om det ikkje har blitt meir enn april på kalenderen?

mango
yoghurt naturell
isbitar 
evt sukker

Som med alt anna godt, så blir lassien akkurat så god som råvarene. Det kritiske punktet her er mangoen. Den mangoen vi får tak i butikkane, er sjeldan nok moden. Umoden mango er skikkeleg kjipt, og det er i alle fall ikkje vits å prøve å lage Mango lassi av den. Eg brukar leggje mangoen i ei skål saman med nokre tomatar - i romtemperatur. Så snur eg og kjenner litt på han kvar dag medan eg smører meg med tolmod og ventar på at han skal bli moden. Det kan ta nokre dagar, ja.

Så altså - du treng ein fint modna mango. Stikk kniven i den spisse enden, skjer rundt heile frukten. Vri sidelengs til kjøttet løsnar frå steinen. Skjer ut steinen, og skjer av eventuelt kjøtt som sit att på den. Bruk kniven og rut opp fruktkjøttet utan å skjere gjennom skalet. Bruk ei skei, ta ut kjøttet og ha det i ein blender. Ha i yoghurt og masse isbitar. Til 200 g mangokjøtt passar det med omlag 2 dl yoghurt etter min smak.  Kjør i blenderen til fruktkjøttet er most og isbitane så knuste som du får dei. Smak. Ha eventuelt i litt sukker og kjør en runde til med blenderen, men er mangoen fint modna, så er ikkje sukker nødvendig.


Ved sida av heimlaga knekkebrød - nam! Velbekomme!

søndag 11. april 2010

Det vårest


Det velsigna regnet tar med seg siste restane av snø. I stova fell lyset på fine avskorne blomster. Og eg kjem på at eg planta masse løk omkring i hagen i haust. Det vårest.

laurdag 10. april 2010

Lammekorma


Medan vi er i det asiatiske hjørnet... Asiatisk mat er så godt fordi gode smakar blir kombinert på måtar som gjer at ting som kvar for seg er litt lite spennande, blir veldig veldig godt når det får stå i ei gryte å godgjere seg. Indisk er ein av mine favorittar. Det er litt krevande å få til å lage heime, men med litt triksing så kan ein lage gode plagiat. I går stod ein variant av lammekorma på komfyren og godgjorde seg og spreidte lukt i huset. Denne oppskrifta er eit godt utgangspunkt. Eg la til og trakk frå litt på krydderet ut frå tilgangen. 


Det spørs om ein gjennomsnittleg inder ville ha kjent att maten sin, men slik er det no ein gong når ein lærer av kvarandre. Prøv - det er godt! 

fredag 9. april 2010

Helg


Lurer på om det blir noko med foccaccia i helga?


Kva godt skal de ha?

torsdag 8. april 2010

Rød pesto


Har de prøvd å lage den grønne pestoen? Basilikumpesto er veldig godt, og det er jammen rød pesto også. Eg kjøpte nokre veldig gode soltørka tomatar sist eg var innom Gutta på haugen. Dei måtte utnyttast før dei gjekk til grunne, og då vart dei til rød pesto:

80 g soltørka tomat i olje
20 g rista pinjekjernar
30 g parmesan
salt, peppar, sitronsaft
evt meir olje

Denne gongen kjørte eg alt i full fart med stavmiksaren, men ein kan sjølvsagt bruke morter og gjere det skikkeleg. Eg likar ikkje å ha så mykje olje i, eg blandar heller meir olje i når eg skal bruke pestoen - om det trengst. 



Rød pesto er nydeleg til pasta, og det sprekar opp ei kjedeleg kvardagsskive.

Velbekomme!

onsdag 7. april 2010

Thaiinspirerte fiskekaker


Dette er fusjonen av ei oppskrift eg fann i Tid for Thai av Yngve Ekern og ei eg fann i bladet Kamille - med litt tilpassingar ut frå ingredienstilgangen i Bø. Slik lagar du 10 ikkje så veldig store fiskekaker:

300 g kvitfiskfilet (eg brukte torsk)
1 egg
6 ss kokosmelk
2 ss maisenna
1 bs soyasaus
1 bs rød karripasta
nokre kaffirlimeblad
rikeleg med nykverna svart peppar

Del fisken i mindre bitar. Kjør i foodprocessor saman med resten av ingrediensane til det er finmalt. Hald att ein del av kokosmelka og maisennaen, slik at du kan spe til passe konsistens for hand. Steik spiseskeistore fiskekaker på vanleg måte. 


Dette vart veldig godt altså. Du kan sjølvsagt ha ris til om du vil. Her er fiskekakene servert med ein fin råkostsalat, også denne frå Kamille:

1 lita gulrot
1/2 agurk
6 cherrytomatar
2 ss kvitvinseddik
1 bs sukker
1/2 dl vatn

Del grønnsakene i små små terningar. Rør saman ingrediensane til dressingen til sukkeret er oppløyst. La stå å trekke, gjerne lenge. (Du kan gjerne lage råkostsalaten før fiskekakene.)

På biletet er også ein variant av Ekerns krydra majonesdipp - remulade som smakar Asia, trur eg vi seier:

1 ts sukker
1 ts limesaft
1 ts soyasaus
1 ts rød karripasta
1/2 ts korianderpasta
1/2 dl majones
litt salt

Rør saman sukker, limesaft og soyasaus til sukkeret er oppløyst. Bland saman med resten av ingrediensane. Smak til. 

Velbekomme!

tysdag 6. april 2010

Kjøttsuppe som smakar Asia


Av og til så blir ting til på kjøkkenet fordi eg ikkje anar kva eg skal lage til middag. Då søker på ingrediensane mine på nettet og les litt i kokebøker, men sjeldan har eg akkurat det som skal til til dei oppskriftene som fristar mest. Då må ein improvisere:

200 g ytrefilet av okse
1 løk
2 fedd kvitløk
1 chili
1 bit ingefær
5 dl kjøttkraft
5 ss tomatpurè
1/2 sitron, berre safta
1 gulrot
10 sukkererter
100 g brokkoli
kalvefond, sursøt chilisaus, sukker, salt og peppar

Del kjøttet i passe spisefine strimlar. Hakk løk, kvitløk, chili og ingefær. Strimle gulrot og sukkererter, og del brokkoli i små bukettar. 

Surr løk, kvitløk, chili og ingefær i litt olje i eitt minutt eller så, pass på at det ikkje svir seg. Ha i kraft, tomatpure og sitron. Tilsett kjøttet og kok opp. La trekke nokre minutt før du har i grønnsakene. La det småkoke til kjøttet er såvidt gjennomkokt, og smak til med kalvefond, sursøt chilisaus, sukker, salt og peppar. 


Her kan ein bruke allslags kjøtt, og ein kan bruke allslags grønnsaker, og har ein meir avanserte thai-ingrediensar, så blir det endå meir smak av Asia. Eg fekk ein passeleg lunchrest, og dagen etter så kokte eg opp supperesten saman med litt kokosmjølk og hadde i litt kokte nudlar. Det var også godt :-) 

Velbekomme!

måndag 5. april 2010

Suppeboller


Eg har prøvd ei ny oppskrift eg fann i ei kokebok eg ikkje orkar gjengi namnet på. Jo, forresten, det må eg vel om eg skal referere oppskrifta: "Den ultimate slankeguiden." Rai-rai. 

3 dl lunka vatn
25 g fersk gjær
150 g durumkveite (bruk vanleg kveitemjøl om du ikkje har)
150 g sikta rug
150 g sikta spelt
2 ss honning
1 ss god olje (eg brukte valnøttolje - oppskrifta seier macadamiaolje)
1/2 ts salt

Løys opp gjæra i vatnet. Elt inn det tørre. Du treng ikkje elte så lenge. Dette er mjøl utan all verda med bakeevne så uansett. La deigen heve i ein halvtime, bak ut så store bollar du vil ha - eg lagde ti stykk - etterhev i om lag ein halvtime. Pensle med egg, og steik på 200 grader midt i omnen i 15 minutt. Avkjøl på rist. 



Dette vart veldig gode rundstykke som er perfekte til suppe eller salat, særleg sia dei har ei aning av søtsmak. Denne mjølblandinga gir ein litt mjukare konsistens enn vanleg kveitebakst. Eg smurte med kremost og hadde litt havsalt oppå. Nam!

Velbekomme! 

søndag 4. april 2010

Gode dagar




Ut på tur med lousy mobilkamera.
Tenk om denne påska ville vare evig.

laurdag 3. april 2010

Skipåske


Eg skulle verkeleg ønske at eg likte og var god til å gå på ski! Denne vinteren har det jo faktisk vore skiføre her rett ved sida av Golfstrømmen. Men føtter er til for å brukast også utan plankar under, og sola smiler i dag også :-) God helg! 

fredag 2. april 2010

Energibar frå Vaffelhjerte


Ut på påsketur? Kvikk Lunsj i sekken? Ja, det høyrer påska med. I kvardagssekken eller -veska er kanskje denne energibaren frå Vaffelhjerte sin matblogg eit betre alternativ? 


Eg kutta mango og la til litt hakka 70% sjokolade. Dette er skikkeleg nam-nam! God tur ;-)

torsdag 1. april 2010

God påske!



ei lita påskehelsing frå Vikan i dag