måndag 30. november 2009

Sjokoladetrøflar

Nyleg prøvde eg meg på noko eg ikkje har gjort før: Sjokoladetrøflar. Sia eg ikkje har gjort det før, laga eg ein liiiiten porsjon:

7 cl kremfløyte
1 ts pulverkaffe
70 g Valrona sjokolade, 85 %
15 gram meierismør

Vispa fløyten lett, og kokte den opp saman med pulverkaffe. Trakk kjelen av plata. Hakka/reiv sjokoladen og hadde den i fløytekaffen. Rørte forsiktig til det var oppløyst. Hakka smøret og rørte det i. Hadde alt i ein bolle og avkjølte, først på benken så i kjøleskap med plastfolie over. Tok ein liten smakebit - og store alpakka så bittert det var!

Korfor vart det så bittert? Ekstremt mørk sjokolade som visstnok skal ha eit hint av tobakk, kunne jo ha vore ein peikepinn. Å tilsetje kaffe til så mørk sjokolade, kunne jo vere eit anna hint. Alt i alt så er det slett ikkje så rart det blir bittert; det er jo nesten ikkje sukker i... Men, sjølv om det var ekstremt bittert, så var det likevel ein veldig god smak av sjokolade der ein stad, og eg hadde ikkje det minste lyst til å hive Valrona'en i søpla. Så kva gjer ein då?

80 g lys kokesjokolade
5 cl kremfløyte

Kokte opp fløyten, trakk kjelen av plata. Hakka sjokoladen og løyste den opp i fløyten. Avkjølte i ein bolle, først på benken, så i kjøleskap med plastfolie over. Lot begge blandingane stå over natta.

Dgen etter trilla eg trøflar med ein liten dæsj av den mørke blandinga og ein liten dæsj av den lyse blandinga, før eg til sist rulla dei i vanleg bakekakao:


Trøflane er testa på eit lite og lite representantivt utvalg - opphavet og meg sjølv. Vi likte det. Men eg har dei siste åra forandra smak frå å berre like lys sjokolade, til å mislike lys sjokolade og elske mørk sjokolade.

Eg vil uansett ikkje tilrå den omvegen eg tok ved å lage to sjoladeblandingar. Bruk sjokolade som har rundt 50 - 60 % kakaoinnhald, så vil det helst gå bra. Sjokoladetrøflar er himmelsk godt, og eg skal i alle fall prøve ein gong til før det blir jul :-) Nokon andre som har trøffelerfaringar dei vil dele?

Velbekomme!

4 kommentarer:

 1. Om det er alle oppskriftene, eller alle de fine bildene vet jeg ikke. Men hver gang jeg ser noe fra ho Åsa på nett, får jeg hjemlengsel. Må gjøre noe med det:-)

  SvarSlett
 2. Det finst berre eitt middel mot heimlengsel: heim.

  Takk for godord, Toine :-)

  SvarSlett
 3. Eg ville vel hatt noko søtt i den første oppskrifta, melis er det enklaste.

  SvarSlett
 4. Einig, om ein brukar sjokolade med så høgt kakaoinnhald, trengst meir søtt.

  SvarSlett