torsdag 3. desember 2009

Kok kraft!


Buljongterningar er dugande til det meste, men heimkoka kraft duger endå betre. Til sausar, supper, risotto og anna godt. Sist laga eg ei lys kraft av storfe:

2 kg kraftbein
vatn
2 gulrøter
1 bit sellerirot
1 liten purre
peppar
salt

Skyll kraftbeina og tørk av dei med kjøkkenpapir. Legg dei i ein kasserolle, og dekk dei med kaldt vatn. Kok opp, ikkje på full fres men på litt meir enn middels varme. Gi eit godt oppkok og skum godt av. Vask, rens og del opp grønnsakene og ha dei i kasserollen saman med ein passeleg dose heile svarte pepparkorn og 1 ss salt.

La gryta småputre i 3-4 timar. Sil krafta. Har du tid og ork, så kan du no koke krafta inn til så kraftig som du vil ha den.

Kjøl krafta raskt ned. Du kan for eksempel ha kaldvatn i oppvaskkummen og setje kjelen oppi. Men ikkje set på lokk! Då blomstrar bakteriane.

Når krafta er avkjølt, tar du av feittlaget. (Er det litt Schønberg Erken i deg, så tar du vare på feittet og brukar det som steikefett.) Ha krafta i passelege porsjonspakningar, og avkjøl dei heilt i kjøleskapet før du frys dei.Tips: Vil du smake på krafta undervegs, så ha litt salt i skeia før du har i kraft, elles kjenner du ingen smak i sjokket over kor lite salt det er. Saltsmaken kjem tydelegare fram jo lenger det koker, men vent til heilt til slutt med å eventuelt ha i meir salt, elles er det fort at det blir for mykje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar