fredag 12. februar 2010

Fastelavnsbollar


Nokre bakar berlinerbollar til fastelavn. Eg er vant med vanlege kveitebollar fylt med krem. "Jeg ser ingen grunn til å endre en bolleoppskrift som fungerer", sa superkokk Lise Finkenhagen då ho laga fastelavnsbollar på Nitimen nettopp. Det er eg eigentleg einig i. Eg har bakt bollar etter samme lesten i årevis. Men så var det denne Schakenda då... Slik har eg gjort det: 

100 g smør
1/2 l H-mjølk
50 g fersk gjær for søt deig
1 egg
1 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts kardemomme - og så litt til
12 - 14 dl mjøl

Smelt smør, ha i mjølka, varm til 37 grader (det er akkurat litt varmare enn du trur det er...). Ha væska i ein bakebolle, og løys opp gjæra. Visp egget lett saman, og ha dei i. Bland ein halv liter mjøl med sukker, salt og kardemomme, og ha i bollen. Ha i endå litt mjøl og begynn eltinga. Ha i meir mjøl etterkvart, og elt til deigen blir smidig. Ha ikkje for mykje mjøl i; du kan alltids ha i meir mjøl om deigen blir for laus, men har du hatt for mykje mjøl i, så har du ei større utfordring. Hev deigen til dobbel storleik under plast. Slå deigen ned, og hev han ein gong til. Bak ut boller. Hev til dobbelt storleik under klede, pensle med samanvispa egg, og steik midt i omnen på 230 grader i 10-15 minutt (avhengig av storleik). Avkjøl på rist. 


Slik gjer Schakenda: Meir smør, litt meir sukker, meir salt, meir kardemomme. Men viktigast med Schakendas metode er kald væske, laaaaang elting (15 + 15minutt), og at han har i smøret halvveis i eltinga i kalde terningar. Eg innrømmer at Schakendas metode er ein god metode.

Bollar er best når dei er heilt nysteikte. Skal du på søndagstur, kan bolledeigen heve medan du er ute. Men om du vil ha bollar på morgonen, så kan du lage deigen kvelden før, og la han kaldheve over natta. Då reduser du gjærmengden, brukar kald væske, og lar deigen stå i kjøleskap over natta. Bak ut bollane når du står opp, og set dei over varmt vatnbad om du vil ha dei fort ferdige (eller stod opp seint). Har du litt betre tid, lar du dei heve på vanleg vis i romtemperatur. Steik som vanleg.


Fastelavnsbollar kan vere fylte med krem, vaniljekrem, krem med syltetøy, sjokoladekrem...eit lite melisdryss oppå høyrer uansett med. Tips til fyll finn du her.

Velbekomme!


5 kommentarer:

 1. Jeg er også vant til slike boller som du nevner. Men etter at min mor døde, har det ikke blitt mye av dem. Hun var nemlig en gjerbakstekspert av et slik kaliber at vi som var så heldige å vokse opp i hennes hus, som regel blir skuffet av egne gjærbakstforsøk ...

  Så det blir stort sett bare «Møllerens» innimellom. Men denne oppskrifta ser bra ut, så kanskje jeg tar sjansen på å prøve ... :-)

  SvarSlett
 2. Snille, Lasse, u can do it u can do it! Du har kjøkkenmaskin, sant? Då blir det bra!

  SvarSlett
 3. Kjøkkenmaskin, ja? Kenwood Major. Den elta seg ned på gulvet i dag, helt for egen kjøkkenmaskin. Litt sprukken plastikk, men den fortsatte å elte som om ingenting hadde skjedd der den lå på kjøkkengulvet ...

  Får se om vi prøver oss - men ikke i morgen, for da blir det akebakkebursdagsfest for åtte- - det vil si, snatr ni-åringen. Med Møllerens gulv-eltede kanelsnurrer

  SvarSlett
 4. Har nettopp dyttet i meg tre av disse nydelige bollene. Deigen ble fantastisk fin og smaken god. Men man må passe på steketida! Mine klarte seg med 9 minutter.

  Med en glutenallergisk samboer kan man trygt si at jeg ikke er noen kløpper på gjørbakst, men dette var slett ikke vanskelig:o)

  SvarSlett
 5. 9 minutt - då var dei ikkje store? Mine vart steikt i 12 minutt i dag. Så bra at det vart vellykka :-) Glutenallergi er ei utfordring. Men franske makronar er eit sikkerstikk! ;-)

  SvarSlett