måndag 23. november 2009

Mandelmakronar


Eg har til gode å treffe nokon som ikkje likar mandelmakronar. Passe seige, passe sprøe, passe søte... Vel, dei kan vere for søte, men eg har prøvd å redusere sukkeret med resultat at konsistensen ikkje blir heilt som eg vil han skal vere. Då får ein vel heller nøye seg med ein makron. I gongen :-)

Denne oppskrifta er favoritten min - henta frå boka "Bare sjokolade" av konditorane Nina Sjøen og Sverre Sætre:


Mandelmakroner

130 gram skåldede mandler
170 gram melis
2 ts kakao
80 gram sukker
100 gram eggekvite (av om lag tre egg)

Mal de skåldede mandlene sammen med melis og kakao. Det er viktig at dette blir veldig finmalt. Ekspertene sier mandelkvern, jeg har ikke det og bruker foodprocessor.

Pisk eggekvitene stive - helst for hand. Ha i litt og litt sukker. Visp til det blir blankt og stivt. (Kokketriks: tørk over glassbolle og visp med kjøkkenpapir dyppa i eddik, ha i litt salt.) Sikt i mandelmelet, bland godt, men ikke slå ut all lufta.

Bruk sprøytepose. Lag runde pletter, 2-3 centimeter i diameter - med litt avstand. Hvordan man har laga røra, har mye å si for hvordan makronene blir når de blir stekt. Er røra flytende, vil de renne utover. Er deigen fastere, vil de ikke øke så mye i volum og beholder formen.

La makronene tørke i 20 minutt på kjøkkenbenken. Steik dem midt i ovnen på 170 grader i om lag 15 minutt. Steiketida varierer - her må en bare prøve seg fram. Jeg har aldri opplevd at makronene ble for lite stekt, men det er fort gjort å steke dem for mye.

Avkjøl makronene på steikebrettet, og oppbevar dem i tett boks. Makronene er best når de er sprø utenpå og seige inni. Blir de for sprø, kan du sette dem i kjøleskapet over natta.

Velbekomme!

2 kommentarer:

  1. Altså. Det her med mandelkvern er litt viktig når det gjelder nøtte-/mandelbakst. Blir nemlig enda seigere og godere. Det skjer feil saker med fettet i de når man bruker food processor eller hurtigmixer. Så det så. Og tro ikke at jeg ikke kan diskutere litt hva som helst selv om jeg sitter avpolitisert ute i havgapet...

    SvarSlett
  2. Avpolitiserte ekspertar i havgapet skal ein lytte til :-) Mandelkvern står på ønskelista mi til jul!

    (Mamma, høyrer du kva ho Torhild seier?)

    SvarSlett