torsdag 17. desember 2009

Langpannebrød

Eller korfor ikkje kalle det grov foccaccia?


5 dl vatn
200 g lettkokte havregryn
200 g sammalt rug, grov
200 g byggmjøl

5 dl vatn
50 g gjær
4 ss rapsolje
2 ts salt
2 ss sukker
600 sikta kveitemjøl

Lag først ein fordeig ved at du blandar kaldt vatn med havregryn, rug og byggmjøl. Elt godt, og set under plast i ein halvtime.
Deretter varmar du vatnet til 37 grader, løyser opp gjæra i vatnet og har det i fordeigen. Ha i resten av ingrediensane og elt, og elt, og elt. Deigen skal vere litt klissete. Hev deigen på ein lun stad til dobbel storleik. Slå ned, og hev igjen.

Trykk deigen ut i ei langpanne kledd med bakepapir. Bruk ein skarp kniv og skjær nesten igjennom leiven for å dele i passe porsjonsstykke; 4 * 5 er bra i mi form. Pensle med vatn, og strø byggmjøl over i eit tynt lag. Steik midt i omnen på 225 grader i 15 - 20 minutt. Avkjøl på rist. Ikkje la brødet liggje for lenge i panna før du har det over på rista, då blir det fort fuktig.Brødet får ei god og sprø skorpe, og det blir mjukt og saftig inni. Det smakar nydeleg ferskt, men eg var meir usikker på korleis det ville halde seg til dagen etter. Det viste seg at brødet held seg like godt som anna grovbrød, og det er ein god ting.

Velbekomme!

2 kommentarer:

  1. Nam. Sånn trur æ vi må ha te en a julefrokostan :)

    SvarSlett
  2. God idé!
    Litt usekker på om æ kjem mæ opp tell å lag det tell frokost, men...

    SvarSlett