måndag 19. april 2010

Gjesteblogg:
Anna lagar Kylling Satay Sa-teh/satè/satay


Det er mange som likar seg på kjøkkenet, og no er det på tide med litt gjesteblogging her på Bøfjerding. Først ut er Anna Ljunggren. Ho er veldig snill og veldig klok, og ein veldig god stortingsrepresentant for Nordland. Dessutan lagar ho god mat, og i dag deler ho Kylling Satay med oss:   

Kylling Satay er en kjent indonesisk rett, som serveres på mange thailandske restauranter. Satay betyr ikke, som mange tror, peanøttsaus, men grillspyd. Det finnes uttalige oppskrifter på denne retten. Noen marinerer kyllingen i honning, noen bruker tamarindsaus, andre kyllingbuljong eller østerssaus. Jeg har valgt å bruke fiskesaus, denne får du tak i innvandrerbutikker eller godt utstyrte dagligvarebutikker. De store merkene Blue Dragon og Santa Maria har fiskesaus. Fiskesaus er det indonesiske og thailandske svaret på soyasaus, begge sausene brukes for å salte maten. Koriander hører jo som kjent hjemme i asiatisk mat, jeg er ikke noe fan av denne urten og har derfor kuttet den ut i min oppskrift. Til 2 sultne:

Kyllingspyd
4-5 trespyd
3 kyllingfileter
2 ss fiskesaus
2 ss solsikkeolje
Ca 1 cm fersk ingefær
En halv rød chili, etter smak
Litt gurkemeie
1 ts karri
1 hvitløksbåt

Bland fiskesaus, olje og krydder i en bolle. Kutt kyllingfiletene i passe biter, og sett det til marinering. Jo lengre jo bedre, men ½ time holder. 

Trespydene legges i vann ca ½ time før de skal brukes, dette for å unngå at de tar fyr når du legger de på grillen/ i ovnen. Jeg grillet kyllingspydene på 200-225 grader, i ca 7-10 min.

Peanøttsaus
2 sjalottløk
1 ts solsikkeolje
3 ss brunsukker
200 gr usalta peanøtter (kan byttes ut med peanøttsmør)
1 boks (4dl) kokosmelk
2 ss fiskesaus
2 ts chilipasta (sambal oelek)
1 ts karri
Litt spisskummin
Saft fra ½ lime

Hakk peanøttene, enten for hånd eller i en foodprosessor/blender (ikke for lenge, da blir det peanøttsmør). Finhakk løken og fres den i kasserollen i litt olje. Tilsett brunsukker og rør godt. Tilsett kokosmelk og fiskesaus, la det koke. Tilsett så peanøtter, chilien, karri, spisskummin og saften fra en halv lime. Kok i 10 minutter.

Server med ris og eventuelt litt salat.


Om ikkje dette både ser og høyrest godt ut, så veit ikkje eg. Takk Anna! Det blir jammen meg Kylling Satay i Bø også ein vakker dag!

3 kommentarer:

  1. Åhh, dette ser virkelig lekkert it:)
    Måå prøves:)

    SvarSlett
  2. Detta ser ju bara så nydeligt ut :-) nu blev jag sulten sent ut på kvällen alltså.

    SvarSlett