tysdag 29. desember 2009

Røkt torsk


Lei av julemat? Spis fisk!

Det er ein skjebnens ironi at ein tyr til å kjøpe fisk av Øksnesbilen når ein er i Bø. Fersk fisk er ikkje så lett å få tak i som ein skulle tru - ein må helst kjenne nokon, eller ha båt... (Min generasjon er kanskje til og med villige til å betale for god fisk? Versågod: gratis forretningsidé!) Men å betale litt for behandla fisk, røkt for eksempel, er i grunnen ikkje noko å klage over.

Lengre sør i landet, et de visst mengder av røkt kolje (i.e. hyse). Her nord har eg ikkje inntrykk av at røkt kvitfisk er så vanleg, men det er verkeleg godt. Og veldig enkelt:

Skyll av fisken i kaldvatn, og trekk (ikkje kok, trekk) fisken på samme vis som ferskfisk eller saltfisk. Lag eggesmør og gulrotstuing, og server med kokt potet og flatbrød. Nam!


4 kommentarer:

  1. Jeg var heldig å få tak i fine stykker røkt torsk på Bondens Marked her i Oslo i helgen, fra Reine i Lofoten kom de, og jeg tror jammen meg jeg skal servere de til min kjære akkurat slik som du beskriver. :)

    SvarSlett
  2. Bondens marked - så heldig du er! Røkt torsk er mat for mons, kos dykk! :-)

    SvarSlett
  3. Dette er julemat. 1. Juledag er det røykt torsk, men da med hvit saus, poteter, grønsaker og bacon. Det anbefales absolutt som et alternativ( - uten at det skal sis noe negativt om den flotte oppskriften som står ovenfor).

    SvarSlett